Gudinnor!

Freja
Freja är kärleksgudinna och fruktbarhetsgudinna i den nordiska gudasagan. men hon är även krigets och kampens gudinna. Hon är dotter till Njord och syster till Frej. Hon är den unga kvinnan och modern. Hon är valkyriornas ledare. Hon färdas i vagn, dragen av två katter eller i skepnad av en falkskrud. Hon är trolldomens och schamanismens gudom och sejdens mästarinna.

Hon anses stå underjordens gudinna Hel nära pga sina mörka sidor där hon har makt över jordens krafter. Freja har dock mörka sidor och med sin makt över jordens krafter anses hon stå underjordens gudinna Hel nära. Frejas dag är fredag och hennes tal är 13.

För att hedra Gudinnan Freja - Fira därför fredagen den 13:e!

Hel
Hel är underjordens härskarinna i fornnordisk mytologi. Hels namn pryder dödsriket och det svenska ordet helvete syftar till Hels straff. Till hälften var Hel en ung vacker kvinna och den andra hälften tillhörde en gammal hagga. Hon regerade över de minst hjältemodiga själarna som inte dött i strid, såsom kvinnor, gamla och barn.

Nerthus

Gudinnan Nerthus är Moder Jord, vår första gudinna. Hon omfamnar alla jordens krafter med visdom och fred. Med henne sår du glädje, fred och kärlek på din jord. Freja är fred, Nerthus dotter, kärleksgudinnan som fyller ditt hem med fruktbarhet och rikedom. Vårdagjämningsfest är en fest för gudinnan Nerthus, en fredsfest. Den sammanfaller ofta med påsken. Namnet Nerthus är språkligt densamma som Njord, i fornnordisk mytologi en manlig gud i vanernas gudaskara.

Bastet
Kattgudinnan Bastet från Bubastis representerar kärlek och glädje. Samtidigt är hon kvinnans beskyddarinna. För de forntida egyptierna hade katten stor betydelse genom att hålla sädesreservoarerna fria från råttor. De ansågs bringa lycka och behandlades med stor respekt. När en egyptisk huskatt dog kunde hela hushållet klä sig i sorgedräkt. Katter kunde tom mumifieras och begravas med samma hedersbetygelser som man gav människor. I kattgravarna lade man gärna ner en liten bronsstatyett föreställande katten själv.


Hekate
Iden grekiska mytologin månens och trolldomens gudinna, ibland identifierad med Artemis. Med sitt följe av rolösa andar hemsöker hon särskilt vägskäl för tre vägar. Hon framställdes därför ofta med tre förenade kroppar. Bilder av Hekate med facklor i händerna ställdes upp framför husen för att avvärja trolldom.


Venus

I romarnas religion kärlekens gudinna, motsvarande grekernas Afrodite. Hon står för harmoni, passion och sexualitet. Hon bringar glädje till gudar, gudinnor och människor lika mycket som till den växande planeten. Hon är därför förknippad med vårens ankomst, den mest inspirerande kärlekstiden av alla årstider räknat.


Lilith
I judisk mytologi en kvinnlig demon, som judarna övertog från babylonisk folktro. Hon har identifierats med Adams första hustru som enligt medeltida föreställningar skapades samtidigt med honom. Hon omtalas i Jesaja 34:14 som en öken demon, och i senare judisk tradition framställs hon som ondskefull, bevingad och med långt hår, t.o.m. som ondskans drottning. Den moderna feminismen har tagit henne till sinnebild för kvinnans jämställdhet och upproriskhet mot manssamhället.

Isis
Egyptisk fruktbarhets- och modergudinna, syster och maka till Osiris. Deras son Horus, och hon är mest känd som modern med Horusbarnet. Isis dyrkades i Egyptien som moder gudinnan av universum. Hon ensam, hade tillgång till det hemliga namnet för Ra, den egyptiska härskarguden, som gav henne obegränsad magisk styrka. Dyrkan av Isis spred sig under hellenismen till Romarrikets alla delar och hade stor betydelse för uppkomsten av kristendomens Mariadyrkan.

Kali
sanskrit - "den svarta", Durga, indisk gudinna som spelar en viktig roll i hinduismens fromhetsliv som guden Shivas maka, hans shakti. Hon har både en mild och en grym sida, men brukar framställas i skräckinjagande gestalt. Tungan hängde från munnen och hon skildras ibland med flera döskallehuvuden hängande runt om sig. Den fruktade versionen av Pravati. Mysteriernas gudinna, ofta avbildad blå eller svart med ett blodtörstigt utseende. Förr ingick människooffer i hennes kult. Hon är en av gudinnorna i Tantratraditionen.

Tara
Den viktigaste gudomen för tibetanska buddister är gudinnan Tara. Hon är en barmhärtig moder gudinna. Tara är skydds & medkänslans Gudinna. Beskyddarinna mot alla rädslor och alla underbara kvinnors egen gudinna. Hon praktiserade och lärde ut njutning som ett sätt att nå upplysning. Tara fick begåvningen att kunna hela all sorg och att kunna uppfylla alla önskningar. Hon är en av gudinnorna i Tantratraditionen.

Lakshmi
Hinduistiska Gudinnan för lycka och välstånd. Hon står för välstånd, expansion och förändring. I hinduistisk mytologi, tros Lakshmi representera allt kvinnligt, medans hennes gemål Vishnu, representerar allt manligt.

Saraswati
Hinduistiska Gudinnan för visdom, bildning, upplysthet, & konst. Saraswati är den feminina gudomen förkroppsligat. Hon står för sann visdom, symbolisk, andlig kunskap lika mycket som förfinning av konsten.

Quan Yin
Den kvinnliga Buddhan, försynens Gudinna från Kina. Hon är den eviga beskyddaren av alla barn och hon representerar också medkänsla och kärlek. Hon hjälper till vid helande och renar platser som är utsatta för negativitet.

Kommentarer
Postat av: häxhem

Intressant läsning. Man kan förstå varför just freja är populär bland de kvinnliga, men hel är med intressant tycker jag. Finns dock ganska lite uppgifter om henne.

2011-03-16 @ 11:21:18
URL: http://haxhem.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0